Pressklipp

Klicka här för att läsa hela artikeln

Gods & Gårdar nr 2/2003

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

Paul och Helen är måna om att bevara Kastenhofs ursprungliga karaktär.
På baksidan ligger en välskött park med fontän.

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

Viktorianskt fönster. "Det blyinfattade fönstret i hallen har gjorts av konstnären Joel Lundberg. Hallen med öppen spis i kolmårdsmarmor är tänkt som sällskapsrum." (citat hämtat från Gods & Gårdar nr 2/2003).

Utställning av Joels konstglas på Kungsbacka Bibliotek 2002

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

Stora Wäsby slott

Stora Wäsby tillhör en av landets bäst bevarade privatägda herrgårds-anläggningar i en obruten ägartradi-tion inom familjen de Geer sedan år 1668.
De symmetriskt anlagda husen och trädgårdsanläggningarna finns avbildade på en oljemålning från år 1700.

Även det i sten uppförda orangeriet finns med på tavlan. Särskilt anmärkningsvärt är den påkostade arkitekttoniska inredningen av sidogallerierna med sina arkader. Interiören visar här att nyttobyggnader som på vintern hade funktionen att låta exotiska växter övervintra i uppvärmda rum, även fungerade som representativa sällskapslokaler under den varma årstiden.

Stora Wäsby

Alltsedan sin tillkomst utgör Stora Wäsby en av Sveriges mest beundrade kulturmiljöer. Den betecknades av Carl Gustaf Tessin, 1700-talets störste kännare av konst och arkitektur, som "den fagraste gård" i Sverige".

Lars Sjöberg,

1:E INTENDENT
STATENS KONSTMUSEER

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

Insynsskydd och prydnad (135 x 95 cm)
Stora Wäsby slott, västra flygeln.

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

Joel tillverkar lampetter och plafondlampor i konstglas som här visas i Stora Wäsby slott, västra flygeln.

Stora tankar bakom glaskonst

LÅNGASAND

Joel Lundberg vill att hans konst skall vara vacker. En skönhets-upplevelse som lyfter människan istället för att trycka ner. Just nu samlar han kraft i Långasand. Men vilan blir kort. I augusti skall hans hittills största konstverk vara klart för installation på Högskolan i Halmstad.

Hastverk är ingenting för Joel Lundberg. Han förstår sig inte riktigt på konstnärer som snabbt slänger ihop något som de sedan ställer ut för betraktelse. Själv har han valt en väldigt tidskrävande uttrycksform, glaskonst.

− Jag tycker inte om det minimalistiska. När jag gör något lägger jag ner min själ, säger han. Vi träffas i familjens lilla sommar-stuga i Långasand, söder om Falkenberg. Hustrun Ina är född i Halmstad och även Joel har halländska rötter, hans mamma kommer från Lygnern. Familjen Lundberg bor dock i Göteborg och det är där Joel har sin ateljé.

Den skall vara installerad och klar vid invigningen av högskolans nya lokaler den 15 augusti. Väggen består av omkring 200 färgsprakande glasskivor och han har döpt sitt konstverk till "Tidens morgon". − Den föreställer jorden i universum och jag tycker den passar bra på en högskola. Jag vill påvisa hur långt vi människor har kommit och hur långt vi har kvar, säger Joel. Sedan tidigare har Joel ett fönster i entrén till högskolan. Fönstret föreställer Kunskapens träd och även här ville Joel locka betraktaren till eftertanke.

Joel i arbete

Joel i förberedelsearbetet med "Tidens Morgon", Halmstad Högskola.

− Kunskap är makt. Sedan är det upp till människan om man vill använda makten till att betjäna eller behärska, säger han. Joel själv är helt övertygad om vad han vill förmedla med sin konst .

− Jag är en visionär som vill lyfta betraktaren istället för att dra ner. Den franske konstnären Monet sade en gång att man har ett ansvar gentemot sin publik och det håller jag verkligen med om.  Jag vill ge betraktaren en skönhetsupplevelse och jag tycker att hantverket bakom konstverket är väldigt viktigt, säger Joel.

 Men det var inom en annan, kanske inte  fullt lika ansvarstagande, bransch som Joel började sin bana.

− Jag började som dekoratör, inom reklam-branschen men efter att ha gått på en konstskola i USA började jag jobba med glaskonst, berättar han. Under de senaste femton åren har det blivit mycket inredningsjobb på caféer, privata villor och offentliga entréer. Fondväggen till Högskolan i Halmstad är Joels hittills största uppdrag.

 Ett uppdrag som kanske kan bana väg för hans drömmars jobb.
− Att få göra fyra väggar som föreställer de fyra årstiderna, det skulle vara drömmen, säger Joel.

KAJSA JONSSON . Tel. 0346-29071. kaisa.jonsson@hn.se

Joel samarbetar även med:

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

Kontaktperson för Gripsholmshus i Västsverige: Mikael Ullström

 

Arkitekt Uno Huggert

KUNGÄLV . Tel. 0303-102 04 . E-post: honez_88@hotmail.com

Uno är en gammal vän med en vidunderlig förmåga att kunna förvandla ruckel till palats...

Villa Mollesund

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

Askungesagan om eternitvillan...

Klicka på bilden för att ta er till nästa objekt

En duktig arkitekt senare - ja det är faktiskt samma villa som ovan...

Klicka för att komma till början på sidan

Joel gjorde fönstret till villan i Mollesund.